sâmbătă, 21 februarie 2009

Recenzii de albume

In urma comentariilor de aici si acestei discutii s-a nascut articolul de fata. Despre ce vreau totusi sa discutam? Despre recenziile de albume. Despre cum acordam notele si modul in care facem evaluarea unui album. Dave spunea ca nota conteaza daca stii sa o pui, iar daca nu, absenta sau prezenta ei nu mai are nici o importanta. Pe de alta parte, Garm a sustinut ca notele sunt subiective de cele mai multe ori si ca ar fi mai ok o notare prin calificative: de la foarte slab pana la excelent. Se dau oare notele mari prea usor in recenziile din online-ul romanesc dupa cum se dezbatea intr-una din discutiile de mai sus? Cat de relevanti putem fi noi, cei care scriem recenzii si incercam sa apreciem anumite albume, chit ca acele recenzii apar doar pe blogurile personale sau pe siturile de profil? Ce sistem de evaluare ar trebui sa folosim? Si totusi, pentru cine scriem recenziile respective? Cat de receptiv este publicul roman pentru acest gen de articole si cat de crescut este interesul acestuia?

Eu unul nu scriu de prea mult timp in domeniu asa ca nu ma simt in masura sa dau sfaturi sau sa fac neaparat o analiza la rece a situatiei online-ului romanesc de profil si de aceea vroiam sa discutam mai mult pe marginea acestui subiect. Prin urmare, va invit sa va exprimati opiniile si sa vedem ce iese. Poate scoatem o „reteta” de recenzie sau macar ceva pasi de urmat care sa fie aplicabili indiferent de ce tip de album am avea in fata.

18 comentarii:

  1. O recenzie este intr-adevar greu de facut. Dupa parerea mea, ele se impart in mai multe tipuri:

    1. Cele care efectiv povestesc albumul - melodia A incepe cu un riff, melodia B contine un racnet, melodia C o voce feminina, iar D este preferata mea in domeniu. Nota: 9/10

    2. Cele care incearca sa situeze albumul intr-un context muzical, sa-i ofere o hermeneutica reala, analizand linia melodica, versurile, artwork-ul albumului, biografiile muzicienilor - toate acestea restranse la un spatiu cat mai mic cu putinta. Nota?

    3. Cele care se fac din profesie - nu recenzez doar albumele care mi-au atras atentia ci (si) cele care mi se pun pe birou. Si atunci pune-te pe studiu - daca nu stii mare lucru despre grup, stil etc.

    Personal am gasit extrem de putine recenzii care sa ma satisfaca. Cu tot respectul, cele mai multe dintre ele sunt absolut pueril-adolescentine, fara pic de valoare.

    Pentru pasi cred ca trebuie luate in consideratie:

    a. cat timp am la dispozitie
    b. pentru cine scriu recenzia
    c. ce raport am cu respectivul album

    Evident ca doza de obiectivitate intr-o recenzie variaza - tocmai de aici necesitatea incadrarii albumului intr-un curent, stil, gen, perioada etc.

    Ai mei doi lei...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu ca ma gandesc ca poate numarul de note mari nu este exagerat, in cazul in care cei care fac critica scriu numai despre albumele care le plac e logic sa fie asa. Si mai e o chestie, am ascultat recent trupe obscure care imi placeau foarte mult cu peste 10 ani in urma comparativ cu ce se face acum in underground, raspunsul ar fi ca in prezent muzica este mult mai bine facuta, nu stiu cat se datoreaza asta "electronicii", dar produsul final are o calitate mult mai buna. Nu vorbesc de

    RăspundețiȘtergere
  3. ... originalitate si versuri! :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa va dau exemplu sistemul de notare din Classic Rock: 10 - a classic (retineti, a classic), 9 - excellent, 8 - very good, 7 - good, 6 above average, 5 - average, 4 - below par, 3 - a disappointment, 2 - poor, 1 - very poor. De obicei, albumul lunii are nota 7 sau 8. Pe siteurile romanesti un album de nota 7 e un dezastru. Notele 1 si 3 nu exista. Nota 4 se da celor de la Argus Megere. Nota 5 nu exista, iar nota 6 se da albumelor inascultabile. Nu e foarte grav ca se dau multe note de 10, mai grav e cand vezi ca omul care a dat 10 face un top de final de an si albumul de 10 nu apare intre primele 20, dar pe locul 1 are un album de 8,5. Si mai grav e ca daca il intrebi cate piese i-au placut din albumul de nota 10, iti va spune ca, din zece piese, doua le asculta zilnic, inca trei i se par excelente si le asculta odata pe saptamana, alte trei destul de bune si le va mai asculta cand are treaba prin casa si parca mai trebuiau sa fie doua, dar nu le mai tine minte. Atunci cum i-a iesit media 10? Am citit aproape toate recenziile care au aparut pe siteurile romanesti de metal anul trecut (nu mi-au folosit la nimic, n-am descoperit nimic) si pot sa va spun ca au fost o gramada de note de 10. Chiar credeti ca a aparut un album de nota 10 in 2008? Daca a aparut, care e acesta?

    RăspundețiȘtergere
  5. @Lanternativa - Cronicile care prezinta fiecare piesa mi se par cam irelevante. A doua varianta este cea mai optima.

    @Drace - Un sound mai bun ridica orice album. Este ceva normal.

    @ Dave - Pentru mine pe 2008 album de 10 a fost Moonspell- Night Eternal. Mi-a placut foarte mult si imi place in continuare.

    Despre note sunt de acord cu Dave. In majoritatea cronicilor notele se invart undeva intre 7.5 si 8.5 ceea ce nu este foarte relevant. Cred ca un sistem de calificative sau "stele" ar fi mai potrivit. Nimeni nu ar da numai foarte bun si excelent si astfel calificativul de mediocru ar fi mult mai evident pentru calitatea unui album decat 8/10 de exemplu.
    Eu personal in cronicile mele nu dau nici note nici calificative.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am reascultat Night Eternal cap-coada. Daca iau in calcul genul pe care il canta si potentialul lor, e un album bun, cu o productie foarte buna, dar nu e de 10. Au avut albume mai bune.
    Notele sau calificativele sunt bune in masura in care cronicarul stie sa le utilizeze. Daca nu tine cont de genul pe care il canta trupa si de varfurile acelui gen, daca nu tine cont de celelalte albume ale acelei trupe, nota sau calificativul sunt irelevante. Fiecare gen muzical are cateva albume de referinta. Daca dai nota 10 unui album, inseamna ca l-ai inclus in acea lista si devine un clasic.

    RăspundețiȘtergere
  7. La BYB (garm knows) nu poti pune tu ca recenzor nora (o poti, dar nimanui nu-i pasa) iar notele le dau userii. Presupun ca daca s-ar putea comenta si ar fi suficienti useri activi pe site incat sa se ia la cearta in stilul metalfan, am avea ceva mai putine acuzatii de gen ''Ce bah, numa atat ?''.

    Oricum, am primit un e-mail imens pe tema ''De ce te-ai luat de Implant pentru Refuz'', deci..se poate.

    Sunt ok si recenziile pe piese , eu abordez uneori tema asta dar aleg 4-5 piese reprezentative (sau 2-3) , in functie si de cat de divers e albumul. La unele trupe de power sau death de exemplu am avut impresia ca e pe repeat albumul deci nu avea sens.

    RăspundețiȘtergere
  8. Oricum pentru site-urile mai mici gen bangyourbrain sau metalact cred ca albumele romanesti atrag cel mai mult atentia (ma uitam si la voturi).

    RăspundețiȘtergere
  9. @Dave - Atunci e extrem de greu sa dai nota 10 unui album, sau chiar imposibil. Un album devine clasic macar la un an dupa aparitie. Nu poti sa ii pui eticheta asta dupa 3-4 ascultari.
    Cat despre Moonspell - poate ca au avut albume mai bune, dar in mod sigur este de referinta pentru ceea ce a aparut in stilul respectiv in ultimii 2-3 ani. Oricum nu asta era scopul discutiei :).

    @krossfire. Sunt de acord ca trebuie sa evidentiezi piesele de top ale albumului, dar sa le iei pe toate la rand de la intro la outro este cam ....

    RăspundețiȘtergere
  10. Cam asa faceam pentru Metal Temple, de-aia nici nu am putut intra in staff..acolo aveau limitari mari. M-am mai invatat minte dupa dar tot ma mai apuca.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Garm: De ce crezi ca oamenii care scriu la reviste serioase dau foarte rar nota 10?
    @Krossfire: Notele date de userii unui site sunt irelevante. Cei mai multi dau o nota de la 1 la 10 pentru a urca sau cobori nota pe care o vad in acel moment pe site.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Dave - bingo la faza cu notele date de userii site-urilor. Eu cel putin asa fac.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Lanternativa: foarte ok facuta incadrarea:), insa legat de ce ai spus cred ca trebuie avut in vedere cel putin un element esential: una e sa vorbim de recenziile facute in afara, de oameni profesionisti, care cu asta se ocupa si atunci acestia bineinteles ca nu scriu doar despre albumele preferate sau selectate de ei si asta implica automat documentarea despre trupele/albumele necunoscute lor si alta e cand ne referim la online-ul romanesc de rock/metal sau revistele de profil, unde cea mai mare parte a oamenilor fac asta de bunavoie, de cele mai multe ori din pasiune si fara beneficii materiale. Intr-adevar, recenziile cu adevarat bune sunt destul de putine, insa lucrurile pot evolua in acest sens si la noi

    @drace: tehnologia a asigurat trupelor conditii mai bune de inregistrare, calitatea productiilor a crescut insa daca ne referim la compozitie, originalitate etc nu cred ca situatia a evoluat la fel

    RăspundețiȘtergere
  14. @dave: classic rock au totusi un numar de ani experienta in spate. poate si faptul ca tin la anumite criterii si consecventa contribuie la calitatea recenziilor. la noi sunt doua reviste care apar regulat pe piata - maximum rock si hmm. din cate stiu, tirajul este destul de mic pt amandoua si nici vanzarile nu merg prea grozav. as merge un pic mai departe si as zice ca la asa scena rock/metal/underground avem presa pe masura, chit e ca e scrisa sau online. acum, unii ar spune ca scena noastra e mica, slaba, cu prea putina originalitate, prea multa imitatie etc. mie imi place sa cred ca e in crestere si ca lucrurile vor merge spre bine atat dpdv al scenei rock cat si a presei .

    RăspundețiȘtergere
  15. @garm: un sound mai bun ridica orice album, adevarat. insa tot mai multe trupe au acces la conditii de inregistrare tot mai ok, iar studiourile de inregistrare nu tin cont ca o trupa e slaba sau buna. o sa avem pe viitor o gramada de trupe care o sa sune "zid", dar care nu o sa aiba mare lucru de spus dpdv muzical. chiar tu ziceai o chestie legata de numarul mare al albumelor aparute acum si de faptul ca nu ne mai bucuram la fel ca in trecut cand dam peste un release al trupei X. cred ca ar fi nevoie de mai multa critica solida, constructiva, mai multa incisivitate astfel incat albumele sa fie filtrate oarecum si in acest fel. sunt totusi oameni care citesc recenziile de pe site-urile si revistele romanesti si poate unii chiar si asculta recomandarile facute acolo. in ceea ce priveste moonspell au scos un album tare, iar evolutia lor nu poate fi contestata, insa nici eu nu cred ca night eternal este cel mai bun disc al lor.

    RăspundețiȘtergere
  16. @krossfire: mi se pare ok si fara nota, adica sa incerci intr-o recenzie sa evidentiezi elementele slabe si cele bune ale discului. notele userilor nu sunt relevante pentru ca cei mai multi voteaza trupa preferata dandu-i 10 si nu tin cont ca albumul x e intr-adevar de nota aia sau nu, iar unei trupe pe care nu o suporta (nu ca nu ar fi buna) ii dau 3, 4 etc mi se par totusi interesante reactiile fanilor care se iau de tine din cauza unor anumite chestii scrise de un album/trupa de parca i-ai ranit cu ceva personal.

    RăspundețiȘtergere
  17. nota 10 ar trebui totusi pastrata pentru albumele cu adevarat deosebite, albume care se vor asculta cu placere si peste cativa ani buni. imi dau seama daca un album a avut ceva de spus daca il ascult o vreme iar apoi timp de cateva luni nu simt nevoia sa-l mai ascult, nici macar dintr-o oarecare nostalgie.

    RăspundețiȘtergere
  18. In toate recenziile pe care le-am scris pana acum, nu am data niciodata nici macar 9. 8.5 a fost maximul, iar 7 cel mai des. Nota 10 mi se pare ciudata. Nu stiu de ce... Dar nu as da o astfel de nota nici macar lui Dreyer sau Rohmer - pe care ii ador ca cineasti (ca sa fac o paralela).

    RăspundețiȘtergere

Tudy's Chronicles © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates