joi, 16 octombrie 2008

Cronica Klimt 1918 la Cluj Napoca

Klimt 1918 s-au intors saptamana trecuta in Romania pentru a sustine un concert la Cluj – Napoca, in Irish Music Pub. Concertul precedent a avut loc in cadrul Stufstock-ului, insa de aceasta data trupa a venit cu ocazia lansarii albumului “Just in case we’ll never meet again”, la invitatia Flowing Mist. Circa 150 – 200 de persoane au tinut sa participe la acest eveniment, in cadrul caruia au mai cantat Alternative Quartet, Twisted Cables si Luna Amara, toate trupe clujene.

Rezervarile mi le-am facut cu o zi inainte de concert si asta in miez de noapte. Sambata am ajuns putin mai tarziu la concert si am mai prins doar 2 sau 3 piese ale baietilor din Alternative Quartet. Trupa tanara, baieti simpatici, genul abordat fiind altenative, dupa cum sugereaza si numele lor. Din pacate nu am apucat sa-i ascult suficient incat sa-mi fac o parere pertinenta despre muzica lor.

Pe Twisted Cables i-am ascultat pe pagina lor de myspace si eram curios sa-i urmaresc live. Din cate am inteles, concertul din Music Pub a fost cel de-al doilea pentru ei in ziua respectiva, dar s-au achitat bine de datorie. Au cantat in formula de trei : Adelina – voce, Mihai – chitara si Bogdan – bas (care a avut misiune dubla, ocupand rolul de basist si in Alternative Quartet). Adelina a adoptat o tinuta eleganta si am remarcat vocea ei foarte buna, desi pe alocuri am avut impresia ca a avut ceva emotii. Dintre piese am retinut Naked, Arms around my heart si preferata mea, Falling, o piesa foarte misto, calda si melancolica. In timpul recitalului lor, reflectoarele au ramas stinse o buna bucata de vreme si eu unul am crezut ca a acest lucru a fost intentionat pentru a creea o atmosfera propice muzicii interpretate. Mi-am dat seama ca nu a fost asa ci era vorba de niste probleme tehnice doar cand s-a apucat cineva sa repare instalatiile din spatele scenei. In fine, problemele au fost remediate repede iar concertul a curs fara intreruperi.

Nu mai vazusem Luna Amara de foarte multa vreme si ma intrebam cum a evoluat trupa. Ei bine, concertul lor a fost foarte bun, cu un Mihnea comunicativ si energic si un Nick care pune in continuare multa pasiune in ceea ce face, lucru care se vede pe scena. S-a inceput cu “Gri dorian” si „Oras”. Mai adaug Intunecare si Somn plus ceva piese noi de pe viitorul album al trupei. Suprizele au constat in doua coveruri: unul dupa Nine Inch Nails (nu am retinut piesa), al doilea fiind piesa “Burn ” al celor de la The Cure (Crow soundtrack). Concertul s-a incheiat cu „Folclor” (varianta cu Sf Treime – cei care mergeti la concertele lor stiti despre ce vorbesc), „din lipsa de alte optiuni”, dupa cum a tinut Mihnea sa precizeze. Publicul a fost alaturi de trupa pe tot parcursul recitalului.

Music Pub-ul a gazduit doua lumi sambata seara: o parte, cei care au venit pentru concert si celalalta parte care a umplu pana la refuz cealalata parte a pub-ului, venita pentru meciul de fotbal. Ma rog, nu prea mai are rost sa o lungesc cu problema asta.

Italienii de la Klimt s-au urcat pe scena in aplauzele publicului, care, desi destul de putin numeros, a reusit sa creeze o atmosfera frumoasa. Trupa a cantat bine, baietii au fost destinsi, relaxati si au reusit sa comunice bine cu publicul. Prima piesa cantata a fost cea care deschide noul album, si anume „The Breathtaking days (via Lactea)”, celelalte piese cantate de pe noul album fiind „Skygazer”, „The Graduate” si „Ghost of a tape listener”. Piesele mai vechi au prins la fel de bine la public. Eu am retinut „Snow of 85”, „They Were Wed by the Sea”. Trupa abordeaza o muzica relaxanta, totusi plina de emotie, „melanj Indie/Alternative/Post Rock” dupa cum este prezentata in descrierea Flowing Mist. Nu au lipsit glumele de genul: “There is a bear in the audience” (reproducere aproximativa) – in momentul in care cineva de public a strigat catre trupa cu o voce grohaitoare. Trupetii si-au recunoscut radacinile death metal, sustinand in acelasi timp ca sunt mandrii de aceasta. O faza interesanta a fost cand trupa s-a intors pentru bis, iar chitaristul Franceso a spus ceva de genul: “Noi suntem romani, voi sunteti romani, e acelasi lucru, nu ?”.

O seara reusita care s-a incheiat in jurul orei 11 in aplauzele publicului. So, Flowing Mist, asteptam si alte concerte. We’ll be there.


Galeria foto cu pozele de la concert o puteti vizualiza aici.

6 comentarii:

  1. Mersi pentru cronica si galerie. Faza cu "the bear" nici nu am prins-o, atata m-am tot invartit pe acolo :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, doar ca ei sunt putin mai ''romani'' decat noi in anumite privinte.

    Astept si Elvenking daca tot suntem intre italieni :D

    RăspundețiȘtergere
  3. floppy: cu multa placere:). de la faza cu ursu a pornit cealalata faza cu death metalul..oricum..au fost simpatici baietii:)

    krossfire: asta cam asa e - o alta tema pe care se poate discuta mult:). au fost super profi, avand in vedere ca au chefuit prin oras, la concert nu au lasat sa se vada ca ar fi obositi si au prestat foarte ok pentru mana aia de oameni care a fost acolo.

    la faza cu elvenking mi-ar place sa-ti zic: "cere si ti se va da":D

    RăspundețiȘtergere
  4. De ce, ai vreun pont, cat de mic :P ?

    RăspundețiȘtergere
  5. neh..:( numa o lista mare de dorinte in ceea ce ma priveste. deocamdata astept alti italieni, spiritual front in decembrie.chiar sper sa ajung la asta

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu cu Elvenking am ramas din liceu (bine, am si continuat sa-i ascult spre deosebire de alti italieni).

    RăspundețiȘtergere

Tudy's Chronicles © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates